Laatste nieuws

optreden Qatar Anne en Henk

Vlaardinger Anne Kuipers gaat met Circus Hannes naar Peru

Vlaardinger Anne Kuipers gaat met Circus Hannes naar Peru

Groot Vlaardingen 14 nov 2012 Door: Frans Assenberg

VLAARDINGEN – Anne Kuipers is een actief man. Met zijn Circus Hannes reist hij de letterlijk de hele wereld over. In april staat een reis naar Peru op de planning. Kinderen en ook volwassenen stimuleren is zijn drijfveer. Kuipers bezoekt met zijn Circus Hannes & Co veel landen. Zo was hij, naast optredens in Nederland, onder andere Het Zomerterras, bijvoorbeeld in Nigeria, Portugal, Engeland, Griekenland, Indonesië, Syrië en China.

Opleiden

In april pakt hij zijn koffers om af te reizen naar naar Peru. Voor de Vlaardingse Stichting Proniños gaat Kuipers in dit Zuid-Amerikaanse land optredens verzorgen. Het gaat om het opleiden van opleiders met en zonder handicap die later circusactiviteiten kunnen gaan organiseren. “Ik vind het leuk om mensen te ontmoeten en mee te werken. Ik wilde vroeger dominee worden, iets uitdragen. Nu ben ik spreekstalmeester van het circus. Ik neem in mijn werk mensen mee op reis altijd binnen de context van het verhaal dat ik vertel.”

Clown

Anne Kuipers (59) is van oorsprong leraar lichamelijke opvoeding; bewegingsonderwijs is zijn vak. Naast vele docentschappen valt op zijn cv op dat hij ook clown is geweest en directeur van circus Hannes en Hannes. Alweer enige tijd draagt hij de beginselen uit van zijn circus Hannes & Co. Naast zijn vele werkzaamheden met kinderen schreef hij diverse artikelen en boeken over bewegingsonderwijs.

Trots

Vlaardinger Kuipers werkt ook graag met gehandicapten. “Mensen vermaken is leuk en bij gehandicapten vind ik het belangrijk dat ze weer trots zijn op zichzelf en dat zij applaus krijgen. Dat applaus werkt louterend en geeft een gevoel van ‘ik kan het!’ Dat is het ultieme doel.”

“We gaan ons in Peru als circus aansluiten bij de onderwijsdoelstellingen van Proniños. Dit betekent voor ons dat wij de kinderen daar ontwikkelingskansen gaan bieden.

Schoolmeester

Om deze projecten een flinke boost te geven en om te werken aan hun zelfbewustzijn en geloof in eigen kunnen, zetten we daarbij ‘The joy of movement’ centraal. Daarmee bedoelen we dat we hen laten deelnemen aan circusactiviteiten op het gebied van jongleren, spinnen balanceren en dergelijke.

Of dat lukt? Ja, voornamelijk bij kinderen, want ik ben een echte schoolmeester. Ik wil hen iets leren, laten zien, horen en laten ervaren hoe iemand een stapje verder kan komen.”