Laatste nieuws

MIGRANTEN FIETSEN NAAR ZELFSTANDIGHEID

NIEUWE MIGRANTEN FIETSEN NAAR ZELFSTANDIGHEID MET ROTARYCLUB SCHIEDAM-DE VESTE

Schiedam, 14 september 2022 – Even een boodschapje doen of de kinderen afzetten bij school zijn simpele activiteiten die vaak op de fiets worden gedaan. Fietsen is echter niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Rotaryclub Schiedam-de Veste, Stroomopwaarts en BlijFietsen bundelen daarom hun krachten om fietslessen te verzorgen voor nieuwe migranten in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. Fietsen draagt namelijk bij aan zelfstandigheid, onafhankelijkheid en integratie in de maatschappij.

Naast de Nederlandse taal, leren nieuwe migranten over Nederland, de gewoonten en gebruiken. Zij komen ook in aanraking met de Nederlandse fietscultuur. Een grote groep nieuwe inwoners heeft nog nooit op een fiets gezeten of leren fietsen. In sommige culturen wordt anders tegen dit transportmiddel aangekeken, terwijl in Nederland het vooral een handig, snel en milieuvriendelijk vervoermiddel is om bijvoorbeeld vrienden en kennissen te bezoeken of naar het werk te komen. Het niet kunnen fietsen kan bijdragen aan werkeloosheid, gezondheidsklachten of sociaal isolement, omdat de migranten afhankelijk zijn van het openbaar vervoer of van andere mensen.

10 nieuwkomers, 10 fietslessen
Op maandag 19 september starten tien nieuwkomers aan een reeks van 10 fietslessen van 1 uur gedurende 5 weken. Aan het einde van de lesperiode is het doel dat de beginnende fietsers zelfstandig kunnen fietsen en veilig deelnemen aan het verkeer.

 Veilig leren fietsen is geen eenvoudige opgave, zeker niet als je de Nederlandse taal nog niet goed beheerst. Er is daarom een Arabischsprekend coach aanwezig vanuit Stroomopwaarts, een professionele fietsdocent van BlijFietsen en diverse vrijwilligers vanuit Stroomopwaarts en Rotaryclub Schiedam-de Veste om de deelnemers te ondersteunen bij de fietslessen op weg naar onafhankelijkheid en zelfredzaamheid. 

Khuzama Alghazali, inburgeringscoach bij Stroomopwaarts: “Ik woon in Vlaardingen en doe bijna alles op de fiets. Mede doordat het openbaar vervoer in Nederland niet goedkoop is, is de fiets een goed alternatief. In de training ben ik daarom een voorbeeld. Daarnaast fungeer ik als tolk voor de mensen die de taal nog niet goed machtig zijn. Doordat ik ook een vrouw ben en hun taal spreek, hoop ik een stuk angst en onzekerheid weg te halen.”

Andrea Vollebregt, voorzitter van Rotaryclub Schiedam-de Veste: “Het kunnen fietsen lijkt een vanzelfsprekendheid, maar voor mensen uit andere culturen en landen is dat niet altijd zo. Als Rotaryclub zijn we dan ook verheugd dat we samen met Stroomopwaarts en BlijFietsen de juiste projectpartners aan ons hebben weten te binden om fietslessen te verzorgen voor nieuwe migranten die zich zo beter kunnen ontplooien in onze maatschappij en zich snel thuis voelen in Schiedam, Vlaardingen of Maasluis.”

Anne Kuipers, fietsdocent BlijFietsen. “het is leuk om mensen te helpen bij het leren fietsen, het verhoogt hun zelfstandigheid en hun zelfvertrouwen”. Het is bovendien erg boeiend om met volwassenen met balansproblemen of angst voor deelname aan het verkeer te helpen en een bijdrage te leveren aan maatschappelijke en culturele activiteiten. Voor de meeste deelnemers is het de eerste keer dat ze plaatsnemen op een fiets. Het leren opstappen, vaart maken en leren stoppen (leren remmen), en een hand uitsteken, te kijken naar links en rechts bij het oversteken van een straat is een boeiende uitdaging.

Over Rotary
Rotaryclub Schiedam-de Veste is een van de circa 500 clubs in Nederland met in totaal ruim 16.000 leden. Onze leden zetten zich in om vanuit een gedeelde passie en betrokkenheid het welzijn van mensen te verbeteren – dichtbij en ver weg. Rotaryclub Schiedam-de Veste richt zich met haar activiteiten veelal op de ondersteuning van lokale initiatieven voor mens en milieu in en rondom Schiedam. In Schiedam zijn er twee Rotaryclubs, Rotaryclub Schiedam en Rotaryclub Schiedam-de Veste. Rotary is de grootste internationale organisatie ter wereld die goede doelen sponsort, met meer dan 1,2 miljoen leden, actief in 166 landen.

 

————————————————————————————————————————————-

De fietsenlessen zijn wekelijks op maandag en donderdag van 10.00-11.00 uur van 19 september t/m 20 oktober 2022. De les op 22 september vervalt. Het adres is Vetteoordskade 12 (3131 PZ), Gebouw met vette C – ingang Jacob Assendelftplaats, in Vlaardinge