Laatste nieuws

Leerlingen halen alles uit de kast om reis naar Kenia te maken: ‘We willen dove kinderen uit isolement halen’

Leerlingen halen alles uit de kast om reis naar Kenia te maken: ‘We willen dove kinderen uit isolement halen’

Ze zijn er klaar voor. In april reizen 25 leerlingen van het Groen van Prinstererlyceum naar Kenia om vrijwilligerswerk te doen bij het Deaf Centre in het Afrikaanse Kwale. De kosten van 2075 euro per persoon moeten ze zelf ophoesten. Dat gaan ze doen door kleine ondernemingen op te starten. 

Koekjes
Maar voor de leerlingen in Kenia arriveren is er al veel gebeurd. De reis en het verblijf krijgen ze niet in de schoot geworpen. Het is keihard werken om het geld voor de reis en het verblijf bijeen te sprokkelen. ,,We halen geld op door heel veel acties te organiseren,” zegt Suus. ,,Circus Hannes en Co bezoekt op 18 februari de school. Voor vijf euro kan je koorddansen, ballopen en fietsen op een eenwieler.” ,,En we gaan koekjes en stroopwafels bakken,” promoot Fien de actie. ,,We hebben al meer dan vijftig bestellingen binnen, dus dat gaat wel goed.”

De lerares Duits, die achter in het lokaal proefwerken nakijkt, roept prompt: ,,Doe mij ook maar een paar koekjes.’’ We gaan ervoor, omdat we naar Afrika willen en de jongeren in Kenia willen helpen zodat ze een betere toekomst in het zicht hebben

,,Een aantal leerlingen heeft het bedrag al binnen,” weet Emma. ,,Maar veel moeten er nog voor werken. Ook de leraren, die staan voor dezelfde uitdagingen als wij. De docenten gaan een schoolfeest organiseren, een puzzelactie en ik heb ook ergens gehoord dat er een kookboek komt.” ,,En er is op 18 februari ook een rommelmarkt,” zegt Dion. ,,Moet iedereen langs gaan omdat er leuke spulletjes te krijgen zijn… en het is voor een goed doel, komen dus.”

Betere toekomst
De leerlingen kijken uit naar de cultuurclash die zij binnenkort meemaken. Nienke vindt het leerzaam. ,,Het is mooi dat wij leren om te ondernemen en geweldig dat we dat in Kenia in praktijk gaan brengen.” Ook Lianne is van mening dat ze met dit project een andere kijk op zaken heeft. ,,We gaan ervoor, omdat we naar Afrika willen en de jongeren in Kenia willen helpen zodat ze een betere toekomst in het zicht hebben. Dat verdienen ze.” We gaan de jongeren in Kenia helpen met hun sociale ontwikke­ling

Naast de leerlingen reizen ook vijf leraren af naar het Afrikaanse land. Eén van hen is Elske Donkersloot, lerares Nederlands. ,,Het is een project voor jongeren van 13 tot 17 jaar. Het is niet alleen helpen en vrijwilligerswerk maar ook samenwerken met een groep en weten waarvoor je staat. Het wordt een druk programma voor de leerlingen. Workshops, sport en even zonder telefoon. Dat is natuurlijk heel anders dan hier in Vlaardingen. Maar we hebben de ervaring dat het allemaal goed komt. Na twee dagen in Afrika missen de leerlingen de telefoon niet meer.” 

Afrikaanse cultuur
Een eerdere reis naar Ethiopië liet zien dat de jongeren uit Vlaardingen zich goed aanpasten aan de Afrikaanse cultuur. Samenwerking met de dove jongeren daar bleek gemakkelijk. Dat gaat nu ook gebeuren weten de deelnemers en docenten. ,,We gaan de jongeren in Kenia helpen met hun sociale ontwikkeling,” zegt Nienke. Ook Elske Donkersloot weet het zeker: ,,Door lessen in zelfredzaamheid maar vooral door samen te werken wordt de reis een succes.”

Na vele workshops, sport en spel en samenwerking met de jongeren van Deaf Centre gaan de leerlingen van ‘t Groen een Masai-stam en slavengrotten bezoeken. Ook staat er een tour door een Nationaal park op het programma. En een paar dagen loungen op het strand.

 

Flyer_Circus_Hannes 

Link naar artikel: https://www.ad.nl/vlaardingen/leerlingen-halen-alles-uit-de-kast-om-reis-naar-kenia-te-maken-we-willen-dove-kinderen-uit-isolement-halen~ab66748c/