Laatste nieuws

Circus Hannes in Lalibela, Ethiopië

Circus Hannes verzorgde een nieuwe training voor het SPAT-team in Ethiopië. De training nam enkele dagen in beslag. De training met nieuwe ideeën en nieuwe activiteiten uit ons instructieboek vormde tevens een mooie basis om uitvoering te geven aan een ‘after-school’  activity in Lalibela in Noord Ethiopië; het Tigray gebied waar recent een burgeroorlog woedde.

 

Verslag ‘Afterschool Activity’ Lalibela: 29 juni 2023.

Circus Hannes is in beweging.

Het is vakantietijd voor de kinderen in Lalibela.

We organiseerden een sportochtend voor 59 kinderen. 32 jongens 27 meisjes. De samenstelling was divers: uit verschillende grades en er waren 8 deelnemers met ‘special need’, waarvan twee blinde deelnemers. Het is een zonnige dag. Soms zelfs heet als de wolken weg zijn. Het veld is stoffig met redelijk wat stenen, maar vlak en goed bruikbaar voor onze activiteiten.

Het is een SPAT-activiteit: dat wil zeggen dat deze assistenten zijn opgeleid en gecertificeerd. De sportassistenten hebben een ‘beperking’, vaak spier- en of beenproblemen door ziekte, oorlog of een ongeluk. De SPAT-opleiding wil juist voor deze mensen banen beschikbaar maken zodat zij een eigen kunnen realiseren. Onze SPAT-assistenten dienen ook als rolmodel op de scholen, om te laten zien dat een beperking juist mogelijkheden biedt om een eigen toekomst op te bouwen.

De spelactiviteiten zijn voorbereid door onze SPAT-ers. We hebben een opleidingsboek gemaakt voor de SPAT-opleiding met ongeveer 150 instructie kaarten. De opening werd gezamenlijk uitgevoerd: in een wijde kring, kregen de deelnemers allerlei opdrachten om fysiek uit te voeren door Malaku: hij zat in zijn rolstoel; enthousiast draaide hij op zijn rolstoelstoel in het midden van de kring en had zo de groep feilloos onder çontrole’. Wat een prachtige identificatie voor de kinderen om te zien dat beperkingen juist mogelijkheden geven als je gebruik maakt van je eigen kracht. We hebben in 4 groepen gewerkt met 4 verschillenden thema’s: a. spel gebaseerd op samenwerking met een parachute; b: een competitie spel met wedstrijdelement: estafette; c.: een tikspel en d.: circusactiviteiten.

De spelen waren helder georganiseerd, uitleg duidelijk en het was sterk om te zien hoe de SPAT- assistenten de leiding namen en de verdeling in groepen strak organiseerden: hulde aan Malaku en AJoupnesh. Het wisselen van de ene activiteit van de ene activiteit naar de volgende verliep grappig maar zeer gestructureerd via ‘treintjes’.

De deelnemers hebben duidelijk genoten van de activiteiten die in totaal ruim 2 uur in beslag namen. Enthousiasme spatte er vanaf en de twinkeling in de ogen van de deelnemers sprak boekdelen. Een geweldig initiatief om onze SPAT-opleiding op deze manier in te zetten. Mooie samenwerking met stichting Dires en de Long Trail en mede ondersteund door Circus Hannes.

Anne Kuipers

Circus Hannes

 

WhatsApp Image 2023-07-17 at 09.22.41 (1)

WhatsApp Image 2023-07-17 at 09.22.41